top of page

De Heks van Almen door Nederland

In 2022 en 2023 speelden wij op verschillende locaties in Nederland.

De reis gaat door in 2024, kijk hier voor de actuele data.

Na het succes van de voorstellingen in Almen in 2020 en 2021 speelden wij in 2022 dertig voorstellingen in Almen en op andere plaatsen waar ook mensen als heks verbrand zijn. Drie van de vier uitgekozen locaties waar we speelden, hebben de twijfelachtige eer tot de top tien te behoren van de meest belangwekkende plaatsen in Nederland ten tijde van de heksenvervolgingen. De vierde, Oudewater, speelde juist een grote rol in het bewijzen van de onschuld van potentiële heksen. Ook op de nieuwe locaties maakte de voorstelling een grote indruk, was het publiek unaniem lovend en geraakt. De voorstellingen waren praktisch allemaal uitverkocht. Dit succes moedigt ons aan om verder te gaan met het realiseren van onze wens; de voorstelling spelen op alle plaatsen in Nederland waar heksenverbrandingen hebben plaatsgevonden. In 2023 hebben wij de tournee daarom doorgezet en hier gaan wij in 2024 ook mee verder..

 

Wij hebben tot nu toe gespeeld in:

Almen

Amersfoort 

Bredevoort

 Eppenhuizen

Lochem

Onstwedde

Oudewater

Roermond

Schiedam

Hieronder kunt u doorklikken naar de speciale pagina's per locatie (gesorteerd op chronologische volgorde) waar alle geschiedenis van de heksenvervolgingen in deze plaats is verzameld.

Almen

Op het kerkplein in Almen werd in 1472 de eerste Nederlandse vrouw als heks verbrand. In Almen werden de voorstellingen

gespeeld op datzelfde plein naast de kerk of (bij slecht weer) in de kerk.

Wij hebben in Almen gespeeld in 2020 (12 voorstellingen), 2021 (24 voorstellingen), 2022 (6 voorstellingen).

Bredevoort

In 1610 werden in Bredevoort tien ‘heksen’ tot de brandstapel veroordeeld. Priester Berndt uit Lichtenvoorde stond in die tijd bekend als een expert op het gebied van duivelsbannen en speelde hierin een prominente rol. 

 

Wij speelden 'De Heks van Almen' in 2022 in Bredevoort op

1, 2, 3, 8, 9 en 10 juli.

 

In Bredevoort werden de voorstellingen op vrijdag en zaterdag gespeeld in de St. Joriskerk die herbouwd is in 1599. Op zondagmiddag werd (bij goed weer) de voorstelling gespeeld op het plein naast De Koppelkerk.

 

Net buiten Bredevoort ligt de galgenberg waar de verbrandingen waarschijnlijk plaatsvonden.

Schermafbeelding 2022-01-10 om 18.53.02.png

Oudewater

De waag werd in 1482 gebouwd als goederenwaag. Keizer Karel V gaf Oudewater in 1545 als enige plaats in Europa het privilege voor een eerlijk weegproces. Niemand werd er ooit als heks veroordeeld.

 

De voorstellingen in Oudewater werden gespeeld in het oude patronaatsgebouw St Antonius (De Klepper) op een steenworp afstand van museum 'de Heksenwaag'. 

Wij speelden 'De Heks van Almen' in 2022 in Oudewater op

15, 16, 17, 22, 23 en 24 juli

Onstwedde

In Onstwedde ligt een met bomen begroeid heuveltje: de Geeselberg. Op beschuldiging van hekserij werden hier tussen 1587 en 1597 meer dan 20 personen gemarteld en daarna levend verbrand. 

Tegenwoordig houdt een gedenksteen de herinnering hieraan levend.

 

De voorstellingen werden in Onstwedde gespeeld op driehonderd meter van deze Geeselberg in de tuin van stichting Artphy. Bij slecht weer (en te heet) speelden we in de expositieruimte van Artphy.

Wij speelden 'De Heks van Almen' in 2022 in Onstwedde op

5, 6, 7, 12, 13 en 14 augustus.

galgenberg roermond_edited.jpg

Roermond

De reeks van heksenprocessen die rond 1613 in Roermond plaatsvond, was de grootste ooit in Nederland. Er werden binnen twee maanden 75 van hekserij verdachte personen verbrand.

 

In Roermond werden de voorstellingen gespeeld in het sfeervolle, lommerrijke Kruiswegpark. Dit ligt op een steenworp afstand van de galgenberg, waar de executies hebben plaatsgevonden. Bij slecht weer speelde de voorstelling in de gymzaal van de Synergieschool, die op de galgenberg staat. 

Wij speelden 'De Heks van Almen' in 2022 en 2023 in Roermond

bottom of page