top of page

De Heks van Almen op tournee

“Het gaat mij niet om het choqueren! Ik wil bewustzijn bereiken over deze oude geschiedenis en de effecten ervan op de huidige maatschappij. En eerherstel voor alle vrouwen en het vrouwelijke.” Manja wil graag in samenwerking met lokale deskundigen het toneelstuk De Heks van Almen spelen op andere locaties in Nederland. Het verhaal van Aleyda is leidend maar in het stuk zal ze naar lokale omstandigheden verwijzen.

Door Feikje Breimer - De Achterhoekse Courant

'Verhaal is te belangrijk om alleen hier te vertellen'

“Dit verhaal is te belangrijk om alleen in Almen te vertellen. Vrouwenonderdrukking zit nog steeds in het systeem van onze maatschappij.”

Door Sander Zurhake – De Stentor

Recensie in het NRC

Theatermaker en actrice Manja Bedner bestierde lange tijd het kleinste theater van

Amsterdam, vanuit haar eigen souterrain. Na haar verhuizing naar de Achterhoek miste ze

haar theatertje en besloot ze een nieuw ‘kamertheater’ te bouwen, in een schuur op haar

eigen erf...

Door Karel Smouter - NRC

Theater over de eerste heksenverbranding van Nederland

In het dorpje Almen, vlakbij Zutphen, kunt u sinds gisteren naar het toneelstuk ‘De Heks van Almen’ over de allereerste heksenverbranding in Nederland in 1472. Aleyda, heette de vrouw die terecht werd gesteld, dienstmaagd van de pastoor én vroedvrouw. Theatermaakster Manja Bedner, die in Almen woont, hoorde het verhaal van Aleyda en dat trof haar zo dat ze er een stuk over schreef. 

Nieuwsweekend – NPO Radio 1

Lieflijk dorp herinnert groot drama

Het is maar een kleine, bescheiden voorstelling op locatie. Gespeeld door twee vrouwen, Manja en Julia Bedner, moeder en dochter in het stuk en in werkelijkheid. Manja speelt Aleida, een vrouw die in 1472 plotseling werd opgepakt, gemarteld en ten slotte als heks verbrand. Julia speelt haar dochter Greetje.

Door Max Arian – Theaterkrant

De Heks van Almen nu theaterstuk én boek

Het theaterstuk De Heks van Almen wordt na een lange corona-onderbreking weer opgevoerd. Bovendien is de tekst nu in boekvorm verkrijgbaar. Manja Bedner, schrijfster, actrice en producent, overhandigde op Hemelvaartsdag de eerste exemplaren aan enkele nauw betrokkenen.

Door Sander Grootendorst – Berkelbode/Contact

De eerste heksenverbranding is nu live te beleven

Regisseur Heleen Verburg vertelt over de bijzondere voorstelling en ook Elsje August de Meijer is te gast. Zij kocht jaren geleden de ruïne waar Aleida ooit woonde en deed onderzoek naar haar bijzondere verhaal.

Door Patrick Lodiers – NPO Radio 1

Theatermakers Achterhoek verbindt in De Heks van Almen een oudere generatie vrouwen met de jongere

Op het idyllische kerkpleintje midden in het Achterhoekse dorp Almen...

Door Hein Janssen – De Volkskrant

Eerherstel voor Aleyda uit Almen, de eerste 'heks' van Nederland die de brandstapel op ging

Zelfs in het Berkeldorp zelf was bijna niemand ervan op de hoogte dat in 1472 de eerste heksenverbranding van Nederland in Almen plaatsvond. Het toneelstuk De Heks van Almen, dat vandaag in première gaat, vult die kennisleemte in.

Door Sander Grootendorst - De Stentor

Er worden weer heksen verbrand, maar dit keer als theaterstuk

Met de voorstelling 'De Heks van Almen' doen de Theatermakers Achterhoek de komende periode oude tijden herleven. Het stuk is geschreven omdat in het dorp Almen zo'n 550 jaar geleden de allereerste heksenverbranding van Nederland plaats vond. Aleida, dienstmaagd van de pastoor...

Door Jeroen Mäkel – Omroep Gelderland

In de Achterhoek klinken eindelijk de persoonlijke verhalen

Pioniers op het platteland De Achterhoek wordt al snel geassocieerd met Bennie Jolink, de motorcross en een cultuur waarin in naam van nuchterheid veel wordt weggeslikt. Maar door de hele streek lopen vrouwen voorop met het doorbreken van taboes over de kwetsbare kanten van het leven...

.

Door Karel Smouter - NRC

bottom of page