top of page

Almen

Let op! Je bent nu op een archiefpagina! Wil je informatie over actuele speeldata van 'De Heks van Almen'?

Kijk dan hier bij de speeldata.

 

Na twee succesvolle zomers 'De Heks van Almen' op het plein en in de kerk van Almen te hebben gespeeld, gaat onze tournee van 2022 hier van start.

We spelen de voorstelling in Almen op 3, 4, 5 en 9, 10 en 11 juni 2022.

Klik hier om naar de kaartverkoop te gaan.

Het verhaal in Almen

In 1472 werd Aleyda in Almen, de eerste vrouw in Nederland, als toveres verbrand. In die tijd heette het nog niet heks maar toveres. Ze werd veroordeeld voor toveren. Zij was de dienstmaagd van pastoor Henricus ten Neijenhave. Zij hadden samen een dochter: Greetje. Kort na de executie heeft Henricus zijn ambt als pastoor neergelegd. een opvallende daad, omdat het ambt van kerkdienaar in principe voor het leven is. Er zijn na Aleyda geen andere mensen als heks verbrand in Almen. Toen er honderd jaar later opnieuw een onderzoek 'een inquisitie' plaatsvond werden de toenmalige pastoor en zijn dienstmaagd beschermd door de mensen uit Almen.

gedenkplek Almen-2.jpeg
gedenkplek Almen-1.jpeg

Bezoek ook:

Gedenkplek

In Almen bevindt zich achter het plaatselijke museum Staal een gedenkplek voor Aleyda. U kunt dit bezoeken door links langs het museum te lopen en zodra het kan naar rechts.

Op de buitenmuur van het museum hangt een groot houten pentagram. Dit is speciaal gemaakt voor de tentoonstelling 'De Heks van Almen' die in oktober 2018 in het museum te zien was. Het pentagram is gemaakt van het kernhout van een een oude eik.

Op het bordje staat:

'Ik ben onschuldig' , een tekst uit de voorstelling.

U bent van hart welkom om bloemen bij deze gedenkplek neer te leggen.

https://www.museumstaal.nl

Wandelen, fietsen, campings, hotels

Almen is een klein maar bruisend dorp middenin het prachtige landschap van de Achterhoek. Er lopen allerlei wandelroutes en fietstochten door het dorp en langs de aanliggende rivier De Berkel. Er zijn verschillende (natuur)campings, hotels en restaurants.

Kijk voor meer informatie over Almen op https://www.almen-info.nl

bottom of page