top of page

Almen

In Almen spelen wij in 2024 speciale crowdfund-voorstellingen om extra geld op te halen voor de tournee 2024. De tickets voor deze 3 voorstellingen zijn daarom duurder dan die van de andere locaties. Klik op de knop hiernaast voor tickets.

We spelen in Almen op 5, 6 en 7 april 2024.

Op vrijdag en zaterdag begint de voorstelling om 20:00

Op zondagmiddag op 15:00

Klik op de knop hiernaast om tickets te kopen.

Het verhaal in Almen

In 1472 werd Aleyda in Almen, de eerste vrouw in Nederland, als toveres verbrand. In die tijd heette het nog niet heks maar toveres. Ze werd veroordeeld voor toveren. Zij was de dienstmaagd van pastoor Henricus ten Neijenhave. Zij hadden samen een dochter: Greetje. Kort na de executie heeft Henricus zijn ambt als pastoor neergelegd. een opvallende daad, omdat het ambt van kerkdienaar in principe voor het leven is. Er zijn na Aleyda geen andere mensen als heks verbrand in Almen. Toen er honderd jaar later opnieuw een onderzoek 'een inquisitie' plaatsvond werden de toenmalige pastoor en zijn dienstmaagd beschermd door de mensen uit Almen.

Lees meer over 'De Heks van Almen' bij onze pagina 'het verhaal': https://www.theatermakersachterhoek.nl/de-heks-van-almen

gedenkplek Almen-2.jpeg
gedenkplek Almen-1.jpeg

Bezoek ook:

Gedenkplek

In Almen bevindt zich achter het plaatselijke museum Staal een gedenkplek voor Aleyda. U kunt dit bezoeken door links langs het museum te lopen en zodra het kan naar rechts.

Op de buitenmuur van het museum hangt een groot houten pentagram. Dit is speciaal gemaakt voor de tentoonstelling 'De Heks van Almen' die in oktober 2018 in het museum te zien was. Het pentagram is gemaakt van het kernhout van een een oude eik.

Op het bordje staat:

'Ik ben onschuldig' , een tekst uit de voorstelling.

U bent van hart welkom om bloemen bij deze gedenkplek neer te leggen.

https://www.museumstaal.nl

Wandelen, fietsen, campings, hotels

Almen is een klein maar bruisend dorp middenin het prachtige landschap van de Achterhoek. Er lopen allerlei wandelroutes en fietstochten door het dorp en langs de aanliggende rivier De Berkel. Er zijn verschillende (natuur)campings, hotels en restaurants.

Kijk voor meer informatie over Almen op https://www.almen-info.nl

bottom of page