top of page

Almen
UITVERKOCHT

We spelen 'De Heks van Almen' in Almen op vrijdag 28 juni om 20:00. Deze voorstelling is buiten.

'Een prachtige voorstelling die dwars door mijn ziel sneed!'

(bezoeker op Facebook)

'Wat een giga belevenis was jullie weergave van deze geschiedenis!'

(uit het gastenboek)

'Prachtig hoopvol einde!'

(bezoeker op Instagram)

Wij spelen dit jaar De Heks van Almen voor de laatste keer in Almen om onze tournee van 2024 te helpen financieren. Wil je deze bijzondere voorstelling op deze unieke locatie zien? Grijp dan nu je kans.

Waarom crowdfundvoorstellingen in Almen?

Manja&Julia-2.jpg

foto: Vincent Tollenaar - 2021

foto gemaakt bij de voorstelling 'De Heks van Almen' in de kerk van Almen

Word financieel participant of sponsor

Risicodragend financieel participant

 

Wil je financieel participant worden? Super! Dit is een risicodragende lening vanaf €2000,- , waarvan wij ons uiterste best doen om deze terug te betalen. Lukt dit echter niet (helemaal) dan kan (een deel) van de lening worden omgezet in een gift die voor 125% aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Wij zijn een culturele ANBI.

Neem hierover graag contact met ons op.

In Almen is er de mogelijkheid om een speciaal crowdfundticket te kopen voor €99,-. Hiermee steunt u onze tournee 2024 en krijgt u van ons een drankje, leuke verrassing en een bijzondere Q&A met de makers na afloop van de voorstelling. Lees hieronder meer over waarom we deze tickets aanbieden.

In 2020 ging De Heks van Almen in première in Almen op het kerkplein (bij slecht weer werd in de kerk gespeeld). Sindsdien is de voorstelling zeer succesvol op tournee geweest door het hele land met 88 vrijwel uitverkochte voorstellingen. Omdat Almen de plek is waar het zich allemaal heeft afgespeeld is het begrijpelijk dat het publiek de voorstelling graag daar wil zien. We krijgen vaak de vraag waarom we er niet meer spelen. Door het kleine aantal zitplaatsen (maximaal 200) en het niet langer beschikbaar zijn van subsidies is spelen in Almen voor TMA financieel niet haalbaar.

Ons verlangen was om de 'De Heks van Almen' als vorm van eerherstel overal te spelen waar heksenverbrandingen hebben plaatsgevonden. Na het succes van de voorgaande jaren en de roep om een vervolg gaan we daarom ook in 2024 op tournee naar een aantal bijzondere locaties. Een voorstelling op die locaties realiseren is echter heel kostbaar en nauwelijks financieel haalbaar omdat die plekken niet zijn ingericht als theater. Ondanks de geweldige steun die wij sinds 2020 hebben ontvangen in de vorm van grote en kleine donaties hebben veel van onze teamleden de afgelopen seizoenen een deel van hun werk nog steeds vrijwillig gedaan. Het enthousiasme en de (financiële) steun van ons publiek  was voor hen een grote drijfveer. Daarom  trekken wij de stoute schoenen aan en spelen we dit seizoen een crowdfund-voorstelling in Almen. Twee vliegen in één klap: we kunnen ons publiek nog één keer de gelegenheid geven de voorstelling in Almen mee te maken en door het duurdere ticket te kopen voor deze voorstelling steun je de tournee 2024. ​Na de voorstelling is er voor de mensen met een crowdfundticket een Q&A met de makers. 

Heb je vragen over de ticketprijzen of wil je financieel participant worden? Neem contact met ons op! 0575 760025 - info@theatermakersachterhoek.nl

Het verhaal in Almen

In 1472 werd Aleyda in Almen, de eerste vrouw in Nederland, als toveres verbrand. In die tijd heette het nog niet heks maar toveres. Ze werd veroordeeld voor kwaadaardige toverij. Zij was de dienstmaagd van pastoor Henricus ten Neijenhave. Zij hadden samen een dochter: Greetje. Kort na de executie heeft Henricus zijn ambt als pastoor neergelegd. Een opvallende daad, omdat het ambt van kerkdienaar in principe voor het leven is. Er zijn na Aleyda geen andere mensen als heks verbrand in Almen. Toen er honderd jaar later opnieuw een onderzoek 'een inquisitie' plaatsvond naar de celibataire staat van de pastoor in Almen werden de toenmalige pastoor, zijn dienstmaagd en hun zoon beschermd door de mensen uit Almen.

Lees meer over 'De Heks van Almen' bij onze pagina 'het verhaal': https://www.theatermakersachterhoek.nl/de-heks-van-almen

gedenkplek Almen-2.jpeg
gedenkplek Almen-1.jpeg

Bezoek ook:

Gedenkplek

In Almen bevindt zich achter het plaatselijke museum Staal een gedenkplek voor Aleyda. U kunt dit bezoeken door links langs het museum te lopen en zodra het kan naar rechts.

Op de buitenmuur van het museum hangt een groot houten pentagram. Dit is speciaal gemaakt voor de tentoonstelling 'De Heks van Almen' die in oktober 2018 in het museum te zien was. Het pentagram is gemaakt van het kernhout van een een oude eik.

Op het bordje staat:

'Ik ben onschuldig' , een tekst uit de voorstelling.

U bent van hart welkom om bloemen bij deze gedenkplek neer te leggen.

https://www.museumstaal.nl

Wandelen, fietsen, campings, hotels

Almen is een klein maar bruisend dorp middenin het prachtige landschap van de Achterhoek. Er lopen allerlei wandelroutes en fietstochten door het dorp en langs de aanliggende rivier De Berkel. Er zijn verschillende (natuur)campings, hotels en restaurants.

Kijk voor meer informatie over Almen op https://www.almen-info.nl

bottom of page