top of page

Amersfoort

Na drie succesvolle zomers 'De Heks van Almen' op verschillende locaties in Nederland te hebben gespeeld, reizen wij in 2023 verder waaronder naar Amersfoort.

We spelen de voorstelling in Amersfoort op

26, 27, 28 mei en 16, 17, 18, juni.

Aanvang vrijdag en zaterdag om 20 uur en op zondag om 15 uur.

De voorstelling duurt een uur en 40 minuten.

Er is geen pauze.

Locatie: De Elleboogkerk, Langegracht 36, Amersfoort

 

Entree: €29,50 p.p. (+ €1,- voor het ticketsysteem)

Klik hier om naar de kaartverkoop te gaan.

In Amersfoort werken wij samen met de mensen van 

Levende Historie Amersfoort.

'Een prachtige voorstelling die dwars door mijn ziel sneed!'

(bezoeker op Facebook)

'Wat een giga belevenis was jullie weergave van deze geschiedenis!'

(uit het gastenboek)

 

'Prachtig hoopvol einde!'

(bezoeker op Instagram)

Het verhaal van Amersfoort

De Amersfoortse heksenprocessen vonden plaats van 1591 tot 1595. Circa 28 vrouwen èn mannen werden in die periode van hekserij beschuldigd. Van deze groep vonden in totaal 10 mensen de dood, hetzij door zelfmoord, hetzij door wurging en verbranding.
TMA heeft inmiddels ondervonden dat in iedere plaats waar heksenprocessen zijn gevoerd andere omstandigheden voedingsbodem waren van de beschuldigingen. In Roermond, onderdeel van de tournee in 2022, voerde de kerk de boventoon, in Oost-Groningen ging het vooral om plaatselijke politiek en in Bredevoort werd de heksenjacht voortdurend opgehitst door één individu.
Wie zich in de verhalen van Amersfoort verdiept, valt van de ene verbazing in de andere. Als reden voor de beschuldigingen passeren een ongekend aantal wonderbaarlijke voorvallen de revue, het zijn verdachtmakingen die je ronduit onzinnig zou kunnen noemen. Mensen vallen ten prooi aan een atmosfeer van roddel en achterklap, enkele personen en zelfs hele families worden tot in het absurde getreiterd en achtervolgd. Het doet denken aan een soort cancelling avant la lettre. Cancelling is tegenwoordig aan de orde van de dag en in geval van het cancellen van vrouwen kan vaak een directe link naar de heksenvervolgingen worden gemaakt. Dit mechanisme wordt in de voorstelling uitgebreid uitgelicht en het ligt voor de hand om daar juist in Amersfoort nog specifieker op in te gaan.

 

De Elleboogkerk

Een ander interessant gegeven in Amersfoort is de speellocatie. De prachtige, aan het water gelegen, Elleboogkerk kijkt min of meer uit op de brug die in de volksmond de Heksenbrug genoemd wordt. Het verhaal gaat dat op deze plaats vrouwen die van hekserij werden verdacht, in het water werden gegooid om te onderzoeken of ze bleven drijven: de waterproef. Bleven ze drijven, dan waren ze ‘gewogen en te licht bevonden’ en dus een heks, want heksen waren toch zo licht dat ze op bezemstelen konden vliegen. Veel vrouwen bleven drijven, want door de wijde rokken bleef onder die kleding vaak een luchtbel zitten. Sommige vrouwen bedachten daarop een trucje: zij naaiden stenen in hun rokken. De vrouwen verdronken namelijk liever dan dat de hele familie te schande werd gemaakt. Hoewel waterproeven zeer zeker werden voltrokken, is het niet zeker of ze daadwerkelijk bij de Heksenbrug hebben plaatsgevonden, maar het feit dat deze naam nog steeds zo alom gehanteerd wordt, maakt het gegeven toch belangrijk en interessant genoeg om te gebruiken voor de voorstelling in Amersfoort.

Hier vind je meer informatie over de verhalen.

HODR5536.jpg

Abe de verteller

Bezoek ook:

'Heksenwandeling'

 met schrijver en verhalenverteller Abe van der Veen
 

Wandel mee langs de meest bijzondere plekken in Amersfoort waar heksengeschiedenissen hebben plaats gevonden. We komen langs de heksenbrug waar de waterproef werd afgelegd, langs de Monnikendam waar naar verluid de geest van een heks nog steeds gevangen zit en langs de Dieventoren waar de vemeende heksen werden vast gehouden en gepijnigd. De beruchte heksenvervolging uit 1595 waarbij tien mensen zijn omgekomen zal uitgebreid worden verteld en verklaard. We lopen in een rustig tempo ongeveer anderhalve kilometer langs sfeervolle plekken in de binnenstad. 

vrijdag 16 juni, 16:30-17:30 

zondag 18 juni, 13:00-14:00

Kosten: €10,- p.p (ter plekke contant of Tikkie)

Startplek: Onder de Onze Lieve Vrouwetoren.

Opgave: via abedeverteller@hotmail.com

bottom of page