top of page

Cranendonck

We spelen 'De Heks van Almen' in Cranendonck op

10, 11, 12 en 24, 25, 26 mei

De voorstellingen in Cranendonck zijn buiten.

Op vrijdag en zaterdag begint de voorstelling  om 20:00

Op zondagmiddag om 15:00

​

Klik op de knop hiernaast om tickets te kopen.

 

In Cranendonck spelen we de voorstelling voor alle slachtoffers van de 'heksen'vervolgingen in De Peel. Voor de slachtoffers uit gemeente: Cranendonck, Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo, Helmond, Someren en Asten. 

​

In Cranendonck werken we samen met

Gemeente Cranendonck, Bert Mathijssen, Quintijn Lohman.

Maartje van Gestel, Maria Delilah Verhoeven, Angela van den Hurk

en Renske Groenen.

Beeldenroute heksenjacht: Gerard Rooijakkers en Pam Portheïne.

Soroptimisten en VVAO Eindhoven.

​

'Een prachtige voorstelling die dwars door mijn ziel sneed!'

(bezoeker op Facebook)

​

'Wat een giga belevenis was jullie weergave van deze geschiedenis!'

(uit het gastenboek)

​

'Prachtig hoopvol einde!'

(bezoeker op Instagram)

Het verhaal van De Peel

De heksenprocessen in de Peel vonden plaats in een voor gewone burgers buitengewoon onzekere en angstige tijd: er heerste hongersnood, de Pest waarde rond, de Spaansgezinden en Staatsen vochten elkaar de tent uit en je wist niet meer wie je kon vertrouwen. Tegen die achtergrond ontstond in 1595 één van de grootste heksenvervolgingen van Nederland. In een paar maanden tijd en in een ongekend tempo vond er een kettingreactie van beschuldigingen en verdachtmakingen plaats. In totaal werden 40 mensen veroordeeld. 23 vrouwen en één man belandden op de brandstapel. 

​

De heksenprocessen in Peelland zijn buitengewoon goed gedocumenteerd. Er bestaan grote hoeveelheden verslagen van beschuldigingen, processen, bekentenissen, en veroordelingen. Daardoor weten we dat de hele toestand begon op 3 juli 1595 met de bekentenis van een 12-jarig meisje: Heylken Brycken. Grove martelingen bleven haar bespaard, maar al na ´één slag met de roede´ gaf het meisje dat zich tot haar hemd had moeten ontkleden, in het bijzijn van drossaard Hendrik Hovelmans en zijn 5 schepenen een bekentenis: zij had het toveren van haar moeder Margriet Brycken geleerd. Die kon ´dieren doodtoveren en onweer maken´. Ook ´vloog ze ´s nachts het rookgat uit om deel te nemen aan heksendansen en om gemeenschap te hebben met de duivel´. Moeder Margriet werd wel uitgebreid gemarteld waarbij ze toegaf het toveren van Jenneken inde Camer geleerd te hebben. Op 6 juli 1595 werden Heylken, Margriet en Jenneken gezamenlijk verbrand.

​

De hele zaak kon zo hoog oplopen, mede door toedoen van drie zeer wrede en machtsbeluste heren: de drossaard van Cranendonck, de heer van Mierlo en de heer van Asten. Nergens in Nederland is een heksenjacht zo terug te voeren op persoonlijk gewin. Zelfs de kerk vond het te gortig worden. Vele pastoors tekenden protest aan. Het mocht niet baten.

De heksenprocessen in Peelland zijn een schoolvoorbeeld van 16e eeuws demoniseren en cancellen en daarmee verbeelden zij precies dat wat TMA in haar voorstelling wil vertellen: de relatie tussen dat soort mechanismen, de heksenvervolgingen en de positie van vrouwen in de huidige maatschappij. Ook het feit dat de vervolging in de Peel begon met een moeder en een dochter sluit naadloos aan bij onze voorstelling en maakt het interessant om de voorstelling door te ontwikkelen voor deze regio. Het idee dat de drie vrouwen die aan het begin stonden van deze ongekende tragedie, berecht, veroordeeld en ook gevangen zaten in kasteel Cranendonck maakt de kasteelruïne tot de perfecte plek voor een prachtige theaterbelevenis. 

tekening oude Kasteel Cranendonck.jpg

Tekening van het oude Kasteel Cranendonck

tentoonstelling heksenjacht Cranendonck.jpg

De tentoonstelling #heksenjacht in Kasteel Cranendonck

Bezoek ook:

De ruïne van Kasteel Cranendonck

Wat er over is van het oude kasteel Cranendonck is een reconstructie van de fundering van het gebouw. Met hekwerken en stenen zijn blokken gemaakt die de uitlijning laten zien waar het kasteel destijds heeft gestaan. Op deze 'ruïne' spelen wij 'De Heks van Almen' in Cranendonck. 

​

Het nieuwe Kasteel Cranendonck wat ook een tijd heeft gefunctioneerd als gemeentehuis voor de gemeente Soerendonk-Cranendonck is iets verderop gebouwd bij de vijver. In het nieuwe Kasteel Cranendonck is een expositie te bezoeken.

​

​

Expositie #heksenjacht

in kasteel Cranendonck

 

De tentoonstelling is geopend op de volgende zondagen, tussen 11.00 en 16.00 uur:

7 januari, 11 februari, 10 maart, 14 april, 5 mei, 2 juni, 21 juli, 4 augustus,

1 september, 6 oktober, 3 november en 1 december 2024.

De entree is gratis.

​

bottom of page