top of page

Het team van 'De Heks van Almen'

Manja Bedner

schrijfster, actrice
 

Heleen Verburg

regisseur, dramaturg en medetekstontwikkeling
 

Julia Bedner

actrice, medetekstontwikkeling

 

Pleun de Roode

actrice
 

Marloes IJpelaar

medetekstontwikkeling
 

Ilan Bedner

componist

 

Myrthe van der Mullen

viool
 

Julia Bedner

viool
 

Rodo Nijhoff

altviool
 

Gied van Oorschot

cello

Elvire Trijsburg

kostuums

Noa Broodman en Peter Bedner

decor

 

Gerwin Huurnink en Merlijn Bedner

decorbouw

 

John Hogenkamp

techniek

Micha WiertzHerman Bolink,

Niels Groenouwe en Mads Driessen

podiumtechniek

Vincent Tollenaar

fotografie

Mendel Hardeman

trailer

Sabine Wernink en Bertha Koerhuis

spinnen en breien

 

Elsje August de Meijer en 

Jacobus Trijsburg

historische adviezen

 

Henny Jeronimus

dialect

Rob van Hilten

zakelijke leiding
 

Hanneke Huurnink, Manja Bedner,

Heleen VerburgFéline Diepeveen,

Hester Bosma en Claartje Scholte

productie
 

Angelique KleynSebastiaan Bedner

en Stien Huurnink

catering

Hanneke Huurnink en

Manon Vonkeman

marketing & publiciteit

Julia Bedner en Roseanne Trijsburg

lespakket

Edith Kostelijk en Hanneke Huurnink

merchandise

Het team

Manja, Julia en Heleen_edited.jpg

Manja Bedner

schrijfster / actrice

Sinds het afronden van Toneelschool Maastricht en de studie Theaterwetenschappen aan de UVA werk ik vanuit mijn eigen theater en bedrijf ‘Het Kamertheater’; in de rol van actrice, regisseur, schrijver, programmeur, producent, docent en coach. “De Heks van Almen” is een enorme uitdaging. Ik schrijf de tekst in samenwerking met dramaturg en regisseur Heleen. Daarnaast neem ik de rol van ‘Aleyda' op me in de voorstelling. Ik heb nog nooit een voorstelling gemaakt waarvan de inhoud mij zo diep raakte als deze. Ik hoop van harte dat deze voorstelling veel vrouwen en vooral jonge vrouwen, die nog een hele toekomst voor zich hebben, zal inspireren!

Manja, Julia en Heleen_edited.jpg

Heleen Verburg

regie / dramaturgie

Ik ben (toneel)schrijfster en maak al zo’n dertig jaar theater voor jeugd en volwassenen. In de zomer van 2019 schreef ik een openluchttheaterstuk voor museum Bokrijk in het kader van de Internationale tentoonstelling ‘De Wereld van Bruegel’. Deze zomer ligt er weer zo’n prachtig historisch uitgangspunt voor ‘De heks van Almen’, waarvoor ik de regie en de dramaturgie doe. Ik verheug me enorm op het inzichtelijk maken van de realiteit van de heksenvervolgingen toen en de gevolgen daarvan voor ons leven nu, in de prachtige setting van het oude kerkplein.

Manja, Julia en Heleen_edited.jpg

Julia Bedner

actrice / violist

Aan het conservatorium Utrecht, waar ik mij specialiseer in de cross-over tussen theater en muziek, studeer ik zang en viool. Als dochter van Manja was ik vanaf het begin nauw betrokken bij de productie, in eerste instantie als violiste en co-producent, later heb ik ook de rol van de dochter in het toneelstuk op me genomen. Heel bijzonder om dit als moeder en dochter te spelen. Voor mij gaat de voorstelling over het ontwikkelen van je eigen talenten en krachten, spiritualiteit en gaan staan voor onze gezamenlijke toekomst. Een helende en transformerende productie, zeker voor vrouwen van mijn leeftijd! Ik ben dankbaar dat ik onderdeel ben van het team waar we dat mee neer kunnen zetten.

Ilan Bedner_Theatermakers Achterhoek_over ons

Ilan Bedner

componist

Voor het vorige project van Theatermakers Achterhoek, De Laatste Kus, heb ik met veel plezier de muziek geschreven. Ik heb gestudeerd aan het Conservatorium in Amsterdam en heb in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met uiteenlopende stijlen, zoals klassiek, jazz, filmmuziek, pop en elektronisch. De Heks van Almen is een compleet nieuwe uitdaging. De muziek heb ik geschreven voor een strijkkwartet. Om de gevoelens van de personages zo goed mogelijk over te brengen hebben we volop geëxperimenteerd met nieuwe technieken. Je kan naar de muziek luisteren via deze link.

Noa Broodman_Theatermakers Achterhoek_over ons

Noa Broodman

decor

Mijn passie is ontwerpen en creëren, hier hou ik mij dan ook in het dagelijks leven graag mee bezig. Ik studeer in Zwolle aan het Cibap: Decoratie en Restauratie schilder. Naast mijn studie vind ik het ook heel fijn om voor mijzelf te schilderen: ik kan al mijn gevoelens en gedachten erin kwijt. Het is voor mij de ultieme uitlaatklep. Door Manja ben ik gevraagd om het achterdoek te schilderen voor De Heks van Almen. Mijn antwoord was gelijk ‘ja’: het leek mij een super ervaring om mee te mogen werken aan het decor. De verbranding van Aleyda is zo’n ingrijpende gebeurtenis geweest, het raakt me en daarom was er geen sprake van twijfel. In overleg met regisseur Heleen zijn we tot een heel mooi achterdoek gekomen. Op mijn website kun je meer van mijn werk bekijken!

Elvire Trijsburg_Theatermakers Achterhoek_over ons

Elvire Trijsburg

kostuums

Bij Museum STAAL raakte ik met Manja in gesprek over De Heks van Almen. Mijn man Jacobus is conservator voor de gelijknamige tentoonstelling die momenteel in het museum loopt, dus zo kwam ik Manja tegen. Ik heb al ruim vijftien jaar ervaring met het maken van Middeleeuwse kleding bij de reenectament groep Het Woud der Verwachting. Het leek me daarom een bijzondere ervaring om de kostuums voor de voorstelling te maken. Het belangrijkste vind ik dat kostuums recht doen aan de historische werkelijkheid. Met behulp van historisch onderzoek probeer ik de kleding daarom zo authentiek mogelijk te maken.

Rodo Nijhoff_Theatermakers Achterhoek_over ons

Rodo Nijhoff

altviolist

Ik ben Rodo, student aan Het Utrechts Conservatorium. Samen met Julia en Myrthe zit ik in het kwartet Terra Nova. De Heks van Almen is voor mij een mooi en leerzaam project geweest. Voor het eerst heb ik in kwartetformatie nauw samengewerkt met een inspirerende componist, een opnameprofessional en de schrijfster/speelster van dit toneelstuk. Al deze nieuwe zaken zijn voor mij erg verfrissend geweest en hebben mij veel energie gegeven in deze spannende tijd.

Myrthe van der Mullen_Theatermakers Achterhoek_over ons

Myrthe van der Mullen

violist

Ik ben Myrthe, ik studeer viool aan het conservatorium van Utrecht bij Lis Perry. Ik geniet heel erg van het samenspelen, in welke vorm dan ook. Bijvoorbeeld van het spelen in een symfonisch orkest. In de Heks van Almen had ik echter een hele andere rol, als deel van een kwartet. Het was een mooie uitdaging om het verhaal te kunnen vertellen via de muziek die er speciaal voor geschreven was. Een ervaring waarin we diep konden duiken in de verschillende emoties van het toneelstuk.

Gied van Oorschot_Theatermakers Achterhoek_over ons

Gied van Oorschot

cellist

Momenteel ben ik masterstudent aan het Conservatorium van Amsterdam. Ik maak deel uit van zowel symfonische als kamermuziekbezettingen en heb ervaring als solist. De muziek die ik speel komt uit alle stijlperiodes; van barok tot hedendaagse composities. Naast het bespelen van een modern instrument word ik ook onderwezen in het bespelen van de barokcello. Om mee te werken aan de muziek voor De Heks van Almen was een leuke uitstap van waar ik gewoonlijk mee bezig ben in de muziek. Ik denk dat door de professionele en fijne samenwerking tussen de ensembleleden en de veelzijdige componist we tot een schitterend resultaat zijn gekomen die de voorstelling extra dramatische kracht zal bijzetten.

portret Micha_edited.jpg

Micha Wiertz

podium & spaceholder

Naast ervoor zorgen dat het podium er staat doe ik van alles wat moet worden gedaan. Het zijn  de meest uiteenlopende klussen. In de basis ondersteun ik deze moedige vrouwen op alle mogelijke manieren opdat zij deze voorstelling kunnen spelen. Met spierkracht èn ook geestkracht. 'Spaceholder' noemt men zo iemand in het engels. Er is (nog) geen goede nederlandse term voor deze functie.  Ik ben bijzonder dankbaar dat ik op deze wijze mag bijdragen, dit, in mijn ogen belangrijke stuk, de wereld in te brengen.

Feline.jpeg

Féline Diepeveen

productieleiding

Bijdragen aan het helen van de wereld, dat is wat ik wil. De disbalans tussen het ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ in de wereld, trekt mij daarin het meest. De ‘Heks van Almen’ is voor mij een stuk dat helpt in het helen van de onderdrukte connectie met moeder aarde, innerlijke wijsheid, kwetsbaar durven zijn, sisterhood, spiritualiteit. Dat ook binnen het team naar deze waarden geleefd wordt, maakt het voor mij extra bijzonder. Mijn liefde voor het geboorteproces, biologische landbouw, geneeskrachtige kruiden en mijn eigen helder voelende gaven sluiten prachtig aan bij deze thematiek. 

BoostYourBrand(76van150)_edited.jpg

Hanneke Huurnink

uitvoerend producent

Als autochtone Almenaar vind ik het een enorme eer om mee te mogen werken aan deze productie. Een stuk geschiedenis waar weinig Almenaren bekend mee zijn maar wat erg belangrijk is om te vertellen. Om met dit stuk Aleyda in ere te kunnen herstellen vind ik zo waardevol. Mijn werk als uitvoerend producent is uitdagend en super leerzaam. Het is bizar wat het stuk tot nu toe al teweeg heeft gebracht en ik kijk uit naar de toekomst. Ik hoop dat velen ons blijven volgen want er liggen nog veel mooie plannen in het verschiet!

Rob_Spring-2018-aangezicht_L-1-tot-1_edited.jpg

Rob van Hilten

zakelijke leiding

In het dagelijks leven werk ik als organisatieadviseur in de publieke sector. Voor De Heks van Almen ben ik als producent werkzaam. Deze voorstelling ligt me nauw aan het hart. Dat de heksenverbrandingen hebben plaatsgevonden vind ik echt bizar. Ik kan me boos maken over onrechtvaardigheid. Het is me met de paplepel ingegoten dat gelijke rechten voor iedereen belangrijk zijn. Ik ben opgevoed door een alleenstaande, geëmancipeerde moeder dus emancipatie is altijd een belangrijk thema in mijn leven geweest.

portret Edith_edited.jpg

Edith Kostelijk

merchandise kruidenproducten en kombucha

Graag deel ik mijn kruidenwijsheid en de elixers die ik daarmee maak. 

Daarom is het geweldig dat ik al voor het derde jaar door De Heks van Almen ben gevraagd om voor hun merchandise kraam speciale producten te maken. Ik stel theeën (eigenlijk infusies) samen met lokale planten en trek van de door mij op de berk gevonden paddestoel Chaga tincturen. Daarnaast verkocht ik vorig theaterseizoen al zeker 200 flesjes kombucha aan het publiek! De Heks van Almen Vrouwenolie is ontstaan doordat ik prachtige biologische koolzaadolie (met o.a. vit E voor de huid) ontdekte bij een boerderij in Almen. 

Omdat ik naast wild plukster en kruidenvrouw ook kok ben, heb ik ook azijnen gemaakt en kruidenzout. Zelf gebruik ik deze ook bij mijn catering opdrachten voor retraites en workshops. 

IMG-2884_edited.jpg

Claartje Scholte

vrijwilliger productie

Sinds 2021 werk ik mee in het productieteam en ben ik voornamelijk betrokken bij de organisatie van de tournee. Na ruim 40 jaar in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt, ging ik in de Achterhoek wonen. Ik zocht een activiteit die aansluit bij mijn belangstelling voor literatuur en theater en waarbij ik ook nog gebruik kan maken van mijn werkervaring. Theatermakers Achterhoek intrigeerde mij, de thematiek van de heksenvervolgingen trof me, de voorstelling raakte me diep. Het thema is belangrijk en opnieuw, en blijvend, actueel. En daarom wil ik er graag aan meewerken om dit verhaal op deze bijzondere locaties te brengen.

Theatermakers Achterhoek

Stichting Theatermakers Achterhoek (TMA) is een theaterplatform dat haar leden de mogelijkheid biedt om onder die naam theatervoorstellingen te kunnen produceren en uit te brengen.

Visie en missie

TMA is opgericht vanuit de bevindingen dat er in de Achterhoek weinig tot geen professionele theaterorganisaties gevestigd zijn. Veel (jonge) makers trekken daarom weg. TMA wil een platform bieden voor zowel jonge als ervaren makers en put inspiratie uit de

vele verhalen die de Achterhoek rijk is. TMA maakt artistiek gezien vernieuwend theater door in haar voorstellingen systemisch werk te integreren en trekt daarmee jong talent aan dat zich daarvoor interesseert. TMA richt zich voornamelijk op het maken van locatietheater en beoogt een band op te bouwen met een zo breed mogelijk publiek. Zowel de doorgewinterde theaterbezoeker als

mensen die nog nooit naar (professioneel) theater zijn geweest, behoren tot onze doelgroep. TMA heeft de wens zich een blijvende plaats in het regionale en landelijke culturele landschap te verwerven.

Producties
De Heks van Almen is de tweede productie van TMA. Eerder maakten we de voorstelling 'De Laatste Kus'. Er leven diverse ideeën voor volgende producties.

 

Onderdak

Theatermakers Achterhoek vindt onderdak in Het Kamertheater.

Culturele ANBI status
Stichting Theatermakers Achterhoek heeft een culturele ANBI status. Giften gedaan vanaf het begin van 2020 zijn voor particulieren voor 125% aftrekbaar van de belasting. Voor ondernemers is dit 150%. Lees hier meer over op de website van de 
belastingdienst

 

De dagelijkse leiding van TMA bestaat uit:

 

Manja Bedner en Heleen Verburg, artistieke leiding

Rob van Hilten, zakelijke leiding

Hanneke Huurnink en Manja Bedner, productie 

Bestuur
Het bestuur van TMA bestaat uit:

Hetty Broeders_Theatermakers Achterhoek_over ons

Hetty Broeders

voorzitter

Miel de Rooy_Theatermakers Achterhoek_over ons

Miel de Rooy

secretaris

Rob van Hilten_Theatermakers Achterhoek_over ons

Rob van Hilten

penningmeester

Kamer van Koophandel: 41213259
Fiscaal nummer (RSIN): 816780201
Bankrekening: NL 26 TRIO 0379 6174 12 / swift code Triodos bank: TRIONL2U 

 

Documenten
Hier kunt u de statuten, het beleidsplan en de jaarrekeningen van de stichting inzien:

de statuten

het beleidsplan

Jaarrekening 2020

bottom of page